ПРЕС-ЦЕНТР

The Living Soil

Найбільший в Україні виробник органічного добрива – компосту на основі курячого посліду ТМ Good Yield створює свою продукцію з метою підвищення якості і родючості грунту, щоб фермери могли вирощувати здорову їжу і за допомогою органічних добрив «оживити» свій грунт або продовжити їй життя. У компості на основі курячого посліду ТМ Good Yield ефективне співвідношення вуглецю до азоту (C: N) – 30 до 1.

Вуглець – основна складова всього життя, він формує структуру і скелет для всіх органічних молекул, служить основним будівельним блоком для всієї рослинного життя.

Подальша інформація по тексту занурить Вас в подорож під землю, де Ви зможете дізнатися про невидимий, але такий важливий мікросвіті, звідки починається потенціал і якість Ваших врожаїв.

Стаття підготовлена фахівцями Good Yield за допомогою ідеї Міжнародного дослідницького фонду природного землеробства, досвід створення органічної грунту на експериментальній фермі ОХИТ в Японії.

Життя почалася в море і розцвіла на землі, рослини відіграють роль основного виробника їжі в природній екосистемі. Грунт з високою родючістю це не тільки маса неорганічних речовин. Грунті було потрібно багато часу, щоб стати такою як сьогодні, вона почала утворюватися через сторіччя, після руйнування скель вітрової та водної ерозією, протікання хімічних реакцій і взаємодії коренів рослин, тварин і мікроорганізмів. Дивно, але для утворення шару грунту товщиною в один сантиметр потрібно приблизно 300 років. У такій країні як Японія, де відкладалися вулканічні попелу потрібно від декількох сотень до декількох тисяч років, щоб вони перетворилися в грунт.

Вода здійснює круговорот в атмосфері і землі.

Вода – це їжа джерел з грунту, вона містить багато поживних речовин. Збагачена живильними речовинами вода з лісів зрошує поля рису і не тільки.

Біля гори Фудзі в Японії, розкинулася експериментальна ферма ОХИТ (Ohito), що належить Міжнародному дослідницькому фонду природного землеробства.

З давніх років японців вчили, що людина – це частина милостиво природи, 10 років тому, місце, де була розташована ферма ОХИТ – було лише покинутій пусткою. Грунт на фермі була створена протягом 10 років зусиллями людей, пенетрометр показує, що м’який грунт на глибину становить приблизно один метр. Неподалік від ферми в лісі японських персиків, грунт дуже м’яка, тому що в ній міститься багато повітря, а опале листя і відмерлі гілочки в кінці кінців повертаються до природи ставши грунтом.

Мікроби і мікроскопічні тварини – основні мешканці опалого листя, за ними слідують мікроорганізми, такі як бактерії, грибки і актиноміцети, які не можна побачити неозброєним оком.

Бактерії харчуються опалим листям, які поступово розкладаються. Сонячне світло не досягає меж жвавого світу крихітних тварин, які допомагають розкладати органічна речовина і повертати його в грунт.

Фермери ОХИТ вносять різноманітне органічна речовина на поле експериментальної ферми, щоб будувати грунт природним чином. Органічне речовина дає поживу маленьким тваринам, таким як земляні хробаки, щоб їм жилося комфортніше. В Японії завжди говорили, що дощові черв’яки розпушують і розм’якшують землю. У розкладанні органічної речовини повинні брати участь мікроорганізми і маленькі тварини, такі як крихітні кліщики. Мікроорганізми, які розглядаються за допомогою мікроскопа, зайняті розкладанням органічної речовини грибки і актиноміцети.

Актиноміцети стають основною формою життя, крім того, як температура піднімається внаслідок розкладання речовини мікробами. На кінцевій стадії органічна речовина перетворюється в субстанцію, звану гумусом, яка становить каркас грунту, незліченна безліч мікроорганізмів накопичується навколо нього.

Грунтові агрегати – це структура, утворена приєднанням гумусу, частинок грунту, осаду, піску та глини. Полісахариди – довгі в’язкі ланцюжка цукрів, які виробляються внаслідок метаболічних процесів мікробів склеюють їх і утворюють грунтові агрегати. Пориста структура грунту допомагає зберігати поживні речовини культур і утримують воду і повітря, надаючи мікроорганізмам комфортне житло.

А ви добре знайомі з нашою продукцією? Переходьте за посиланням і дізнайтеся що таке компост!

Грунт, в якій міститься багато організмів, активно залучає різноманітні мікроорганізми, які ними харчуються.

Бактерії та інші примітивні тварини скупчуються навколо мікроорганізмів. Аналіз грунту на фермі ОХИТ показав, що грунт хімічно добре збалансована і підходить для вирощування культур, також грунт покращилася за 10 років фізично, оскільки в ній з’явилося багато дрібних пір, раніше вона була твердою і легко руйнується, а сьогодні стала м’якою. На фермі також використовується спосіб створення грунту за допомогою рослин, більшість складають або бобові, або трав’янисті рослини, конюшина, який посіяли по стерні пшениці, вид – китайський астрагал широколистий, який розкладається повністю. Ці бобові рослини в симбіозі співіснують з бактеріями, формуючи вузлики на коренях, ці бактерії пов’язують азот з повітря в наслідку він перейде в доступну для рослини форму.

Азот фіксує бактерія – ризобії візекуляно- арбускулярная микориза, яка проникає в клітини коренів і в обмін на цукор приносить рослині поживні речовини, особливо фосфор.

Китайський астрагал широколистий закладається в грунт, щоб поліпшити хімічні, фізичні та біологічні показники полів, корінь його наполегливо зростає, розштовхуючи грунт в сторони, на поверхні кореня починають рости незліченні волоски. Коріння як культур, так і бур’янів розбивають грунт, роблячи її м’якше, тим самим граючи вражаючу роль в поліпшенні грунту. Волоски на коренях ростуть в сторони, якщо розглядати під мікроскопом, рослина вбирає воду і поживні речовини за допомогою своїх волосків на коренях. Точка зростання знаходиться на кінчику кореня, подовження кореня відбувається саме тут, точка росту досить активна щодо метаболізму, старі ділянки постійно сходять ми все ще можемо щось бачити в ділянках рослин, які відділяються, а потім мікроорганізми поїдають їх. Незважаючи на те, що їх не можна побачити поживні речовини плавають навколо кореня, велика кількість мікроорганізмів залучаються туди, вони розмножуються з речовинами, які виділяє корінь, коли вони загинуть, культура буде харчуватися їх останками.

Навколо кореня можна побачити бактерії, також спостерігається велика кількість найпростіших. Мікроорганізми виживають, взаємодіючи з коренем і створюючи середовище, щось дуже схоже на кишкові бактерії живуть в людському тілі.

Якщо поспостерігати під мікроскопом, мікроорганізми, які живуть у грунті, б’ються один з одним за поживні речовини. Якщо помістити поруч дві спори грибків, що відносяться до різних видів, вони ростуть, викидаючи нитки грибниці з суперечка, цікаво хто переможе? Якщо ближче подивитися на їх протистояння, то можна побачити, що раптово зупиняються, досягнувши певної точки наближення один до одного, здається, ніби якась інформація утримує їх від подальшого зростання.

Таким чином, здається, що вони охороняють власні території, бактерії тримаються один навпроти одного, створюючи прикордонні відстані між собою, товсті нитки – це ніщо інше як різновид патогенного грибка, а тонкі нитки – теж різновид грибка відомого як Триходерма, тонкий грибок обвивається навколо товстого і грибок товстіший починає розчинятися – це дійсно є один з видів конкуренції серед мікробів.

Багато нематод в грунті харчуються грибками і бактеріями, в той час як деякі грибки їдять нематод. Одні з грибків роблять пастку з власного тіла, в які трапляються нематоди, в результаті чого грибок поїдає нематоду. Бактерії, також харчуються мертвими нематодами і примножуються з вражаючою швидкістю. Примітивні амеби харчуються бактеріями, амеба наближається до своїх жертв змінюючи форму тіла і потім амеба проковтує бактерію, але не всі бактерії відразу розчиняються, деякі з них ще можуть рухатися всередині тіла хижака. Але ось приходить час, і сильна амеба слабшає і незабаром її оточує скупчення бактерій.

У невидимому підземному світі йде боротьба за виживання, тут певна екосистема, яка запобігає надмірному зростанню однієї групи мікроорганізмів.

Поле, на якому застосовується велика кількість синтетичних хімічних добрив і сільськогосподарських хімікатів, і на якому з року в рік вирощуються одні і ті ж овочі, вони можуть викликати велику спалах патогенних бактерій, що живуть в грунті.

Розглянемо різницю між грунтом з цього поля і зі здорового. У здорової грунті з достатнім вмістом органічної речовини можна спостерігати колонії мікроорганізмів, в хворої ж грунті можна побачити лише кілька видів мікроорганізмів.

Фузар – показовий патогенний грибок, який з’являється в грунті. Фузар підбирається ближче до кореневих волосків культури і проникає в корінь. Після нападу фузаріїв ослаблений корінь вразливий до нападу інших мікроорганізмів, таких як бактерії, нематоди – це призводить до загибелі культури. Хвороба, яку викликає Фузар називається фузарозное в’янення, сьогодні вона становить серйозну проблему при вирощуванні овочів.

Поле, на якому постійно вирощувалася одна і та ж культура, Блез кореневих вузлів китайської капусти вразила популяція грибів Хілла, залучених цією культурою. Грибок Хілла зимує в суперечках, на наступний рік перезимували спору прокидається, грибок знову атакує коріння китайської капусти і знову живе в них, таким чином популяція грибів збільшується.

Коли хімікати були недоступні, фермери знайшли багато способів боротьби із захворюваннями, наприклад в деяких регіонах Японії фермери практикують змішану культивацію, вирощуючи разом з динями цибулю звичайний і цибулю порей. Дослідники виявили ворожі грибку мікроорганізми, які живуть в симбіозі в коренях цибулі звичайного – це патогенні грибки і антигрибкові мікроорганізми в корені лука, Фузар, здається намагається викинути свої гіфи, навколо грибка, бактерія, яка є антигрибкові мікроорганізмами, велике скупчення таких бактерій змушує грибок зупинитися в зростанні, ці бактерії також можуть розчиняти грибок.

Змішана культивація – це один з біологічних методів боротьби, який використовує мікроорганізми замість фумігації грунту. Повернемося до грунту, яка сильно залежала від сільськогосподарських добрив і хімікатів, при низькому вмісті органічної речовини грунт більше схильна до водної та вітрової ерозії, щільна і важка грунт виявилася майже неживою.

Щоб повернути життя в хвору грунт, необхідно зробити активними мікроорганізми в грунті, вносячи велику кількість органічної речовини на поле.

Ферма Охіто раннім літом

Фермери почали прибирати чай на полях, при достатній кількості органічної речовини грунт в поле стає здоровою, оскільки вона містить збалансовану кількість поживних речовин доступних культурам, вона також правильно утримує повітря і вологу.

Культури будуть давати ніжні листи, квіти і плоди, до тих пір, поки грунт залишається живою і здоровою.

Збоку від ферми розташована майданчик для компостируемой матеріалів, де водяться жуки, які відкладають яйця в грунт після збору грибів шиітаке, личинки яких вже виросли до стадії імаго, у природи є власна система переробки, крім жуків під компостній майданчиком багато інших мікро і макро організмів, тому природні відходи повертаються в ґрунт за допомогою цих тварин.

А що можна сказати про людському суспільстві? За останні півстоліття, людина справив безліч речей, яких не існує в природі, наприклад викинуті матеріали і речі після використання і в результаті чого, земля перетворюється на звалище, даний сміття ворожий по відношенню до природного системі переробки.

Безліч створінь в природі підтримують грунт, якщо розглядати світ з космічного рівня, будь-який зрозуміє, що людське життя – це лише одна з форм природи. Різноманітні форми життя проходять крізь людину у вигляді їжі і, отже, людина створює грунт.

Той, хто розуміє дійсність, усвідомлює, як важливо формувати стійке природне землеробство, доброзичливе до навколишнього середовища, яке допоможе нам вирощувати здорову їжу.