ПРЕС-ЦЕНТР

Все про компост для печериць

скільки його потрібно,

як правильно приготувати та де купити?

Для отримання хорошого врожаю практично всім рослинам рекомендується застосовувати добрива. У випадку із зеленою рослинністю це потрібно робити лише один раз на декілька років, на відміну від грибів. Останні здатні сприймати лише готові поживні речовини, адже в них немає хлорофілу. Ці речовини можуть від початку перебувати в місці посадки або повинні вноситись вручну. У цій статті ми розглянемо види компосту, що застосовуються до печериць, методику їх виготовлення, а також місця, де їх можна придбати в готовому вигляді.

Скільки компосту потрібно і який для вирощування печериць обрати?

Найефективнішим для приготування компосту до даного виду грибів вважається кінський гній. Однак, незважаючи на свою ефективність, кінський гній в цій справі вже практично не використовується. Вся справа в тому, що його просто дуже мало. Раніше, коли коні активно використовувалися в якості тягової сили, його не бракувало. Зараз же замість кінського навозу переважно використовується курячий послід.

Що стосується необхідних обсягів добрива, то на 1 м² припадає 7-8 кг компосту. Проте, компост повинен бути якісним і правильно виготовленим.

Як приготувати компост для печериць

і скільки часу це займе

Одним з основних складових компосту є сіно. Втім, його можна замінити, наприклад, на опале листя або прибрану рослинність з городу. Головне, щоб все було якісним — не підгнилим і не зараженим.

Органічний компост в домашніх умовах

Крім сіна, до складу компосту входять наступні компоненти:

  1. свіжий гній або курячий послід;
  2. мінеральне підживлення (крейда, гіпс, кісткове борошно або сечовина);
  3. біологічні активатори.

Тепер розглянемо сам процес виготовлення компосту поетапно:

  1. Насамперед, виділяються дві ділянки. Одна буде використовуватися для замочування соломи, а інша — для компостування. Головна вимога до ділянок — відсутність контакту з землею і бортики висотою в 45-55 см. Для захисту від дощу потрібно накриття.
  2. Наступним етапом є замочування сіна або трави чи листя. На 10 кг сіна припадає 40 л води.
  3. Далі йде перемішування з гноєм або курячим послідом. Після чого, суміш розрівнюють і заливають водою. Якщо обсяги компосту дуже великі, то можна укладати його пошарово.
  4. Після 5 днів стабільної підтримки вологи, наверх висипають гіпс. Отриману субстанцію потрібно перемішати.
  5. В загалом, компост готується 23-25 ​​днів, при тому, кожні 5 днів поливу купу необхідно перекладати з місця на місце. Зрозуміти, що він вже готовий, можна по характерному запаху та кольору.

Не варто забувати про вплив погодних умов і про те, що сировина повинна бути добре подрібнена. Щоб уникнути цього затяжного періоду виготовлення, рекомендується використовувати спеціальні біопрепарати або ж звичайну сироватку.

Що стосується пропорційного співвідношення всіх складових, то стандартний набір виглядає наступним чином:

  • 100 кг сіна;
  • 30 кг курячого посліду;
  • 30 кг коров’ячого гною;
  • 0,5 кг сечовини;
  • гіпс, крейда – 8 кг.

Де купити готовий компост для печериць?

Гуміфікований сипучий компост 16л ТМ Good Yield

Зробити компост своїми руками досить непросто, та й часу займає чимало. Якщо неправильно підібрати гній або рослинну сировину, то і зовсім можна прогоріти з цією справою. Тому багато фермерів віддають перевагу готовій продукції, купивши яку, можна відразу починати працювати.

На нашому сайті можна знайти всі дані про продукцію ТМ Good Yield, аж до детальних агрохімічних показників. Обирайте сипучий чи гранульований компост для печериць, зекономивши при цьому Ваш час та енергію.