Органічні добрива ТМ Good Yield
ГУМІФІКОВАНИЙ КОМПОСТ
НА ОСНОВІ КУРЯЧОГО ПОСЛІДУ

ЩО ТАКЕ КОМПОСТ?

Koмпocт є сипучим натуральним і екологічно безпечним високоякісним добривом. Виготовлений на основі курячого посліду і органічних відходів аеробним процесом та має збалансоване співвідношення мікро- і макроелементів.

Компост широко використовується в садівництві, овочівництві, виноградарстві, під час вирощування розсади, саджанців, газонів та декоративних рослин. Може застосовуватися y будь-який час року.

Image

Агрохімічні показники гуміфікованого компосту ТМ Good Yield

Органічна речовина 70%
Вологість 30%
Азот (N) 2,5-3,5%
Фосфор (P) 2,2-2,7%
Калій (K) 2,0-2,5%
Кислотність (pH) 6,5-6,8
Співвідношення (C:N) 20:1

У добриві також містяться у великій кількості й інші мікро - і макроеленти: Mg, Ca, Mn, B, Mo, Fe, Zn

ПЕРЕВАГИ ОРГАНІЧНОГО ДОБРИВА:

Image Компост містить складові гумусу: органічна речовина, співвідношення C:N, гумінові кислоти та макроелементи, за кількістю яких визначають родючість ґрунту.
Image У компості мікроелементи (сірка, магній, кальцій і т.д.) знаходяться в найбільш доступній для рослин формі.
Image Органічне добриво містить величезну кількість гетеротрофних бактерій (аероби), анаеробних бактерій, грибків, актиноміцетів, псевдомонатов, азотфіксуючих бактерій, мікроорганізмів і хробаків, які при попаданні у ґрунт включаються в процес відновлення її родючості.
  • Компост може вноситися у будь-який час року, оскільки органічний азот менш схильний до вимивання і подальших втрат аміаку за рахунок пов'язаної, але легко доступної для рослин форми.
  • У компості співвідношення C:N (20:1) є оптимальним для ґрунту в порівнянні з співвідношенням C:N (10:1) у свіжому гної.
  • Він утворює речовини, що по суті є біокаталізаторами в ґрунті, які стимулюють ріст і розвиток рослин, а також інгібітори, які гальмують або запобігають розвитку хвороб та інших небажаних процесів у ґрунті.
  • Володіючи збалансованим складом і оптимальним вмістом поживних речовин, компост здатний регулювати процеси обміну речовин у ґрунті.
  • Дане органічне добриво є сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів і активізує життєдіяльність ґрунтової фауни.
  • Гетеротрофні й анаеробні бактерії важливі для круговороту поживних речовин.
  • Грибки сприяють розкладу складних органічних сполук (білок, крохмаль, лігнін), зв'язуванню частинок ґрунту і створенню пор у ньому, руйнуванню насіння патогенних рослин (бур'янів).
  • Актиноміцети впливають на розкладання хітину, целюлози, воску, парафіну.
  • Псевдомонати грають важливу роль у розкладанні синтетичних і органічних сполук.
  • Азотфіксуючі бактерії допомагають у накопиченні азоту в ґрунті.
  • При внесенні невеликої кількості компосту за рахунок макро- і мікроелементів посилюється імунітет ґрунту, що в кінцевому рахунку дає можливість отримувати більший урожай без застосування хімії.
  • Використання органічного добрива покращує структуру ґрунту, сповільнюючи процес ерозії.

ЦІННІСТЬ
ГУМІФІКОВАНОГО КОМПОСТУ

Image

Сприяє відновленню гумусного шару

Image

Підвищує баланс і родючість ґрунту

Image

Покращує розвиток і роботу кореневої системи

Image

Дає більш здоровий і смачний продукт

НОРМИ ВНЕСЕННЯ

1 Для посадки всіх видів квітів та декоративних рослин
  • 30 % компосту додавати при приготуванні поживних субстратів;
  • обов'язково ретельно перемішати.
2 Посів насіння для розсади
  • 30 % компосту додавати при приготуванні поживних субстратів;
  • обов'язково ретельно перемішати.
3 Посів насіння в борозні
  • 100-150 г/пог.м, обов'язково перемішати із землею і засипати на дно борозни при посіві;
  • 4 т/га — під культивацію при підготовці ґрунту до посіву.
4 Картопля
  • 400-500 г/пог.м при посадці;
  • 5 т/га — під культивацію при підготовці грунту до посіву.
5 Вирощування овочів розсадним способом
  • 75-100 г у кожну лунку при посадці, обов'язково перемішати із землею;
  • 4 т/га — під культивацію при підготовці ґрунту до посіву.
6 Ягідні плантації
  • 75-100 г у кожну лунку при посадці, обов'язково перемішати із землею;
  • 4 т/га — під культивацію при підготовці ґрунту до посіву;
  • для підгодівлі — 300-400 г навколо куща під крапельку або закрити на 3-5 см.
7 Газон
  • 400-500 г в лунку при посадці, обов'язково перемішати із землею;
  • 4 т/га — під культивацію при підготовці ґрунту до посіву;
  • для підгодівлі — 1,5-2 кг навколо стовбура під крапельку або закрити на 3-5 см.
8 Виноградники і сади
  • 400-500г в лунку при посадці. Обов'язково перемішати із землею;
  • 4 т/га — під культивацію при підготовці ґрунту до посіву;
  • для підгодівлі — 1,5-2 кг навколо стовбура під крапельку або закрити на 3-5 см.

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОМПОСТУ ТА ІНШИХ ДОБРИВ

Вміст органічних речовин до 70% до 20% Відсутні
Вплив на вміст поживних речовин Мікроорганізми фіксують азот із повітря. Компост віддає фосфор, сірку та інші мінеральні речовини у процесі мінералізації, а також мобілізує поживні речовини, включаючи мікроелементи з ґрунтових мінералів Живильні речовини тимчасово зберігаються і захищаються від втрати включенням їх у залишки рослин. При розкладанні залишків поживні речовини поступово вивільняються. Розкладання відбувається в процесі життєдіяльності мікроорганізмів. Вимиваються, вивітрюються, адсорбуються, переходять у недоступну форму
Вплив на ґрунтову структуру Мікробна популяція компосту допомагає створити і стабілізувати структуру ґрунту, поліпшує аерацію Покращує структуру ґрунту за рахунок органічних залишків, покращує аерацію Цементує ґрунт, погіршує структуру й аерацію
Баланс поживних і біологічно активних речовин Повністю збалансований Неповноцінно збалансований у кращому випадку за поживними речовинами, азотом, фосфором і калієм Незбалансований
Використання поживних речовин рослинами 50-65 % 8-12 % Азот — 46 %,
фосфор — 0,01 %,
калій — 34 %
Початок дії Відразу після внесення Через 2-3 місяці При наявності вологи — в міру розчинення
Небезпека передозування Повністю відсутня Присутня Вкрай висока
Накопичення нітратів, нітритів, пестицидів у продукції Знижується у 1,5-2 рази Не змінюється Підвищується
Наявність особливих властивостей Перешкоджає накопиченню в продукції радіонуклідів, важких металів і пестицидів. Підвищує харчову цінність продуктів за рахунок підвищення сухої речовини, білків, вуглеводів, вітамінів Не завжди перешкоджає накопиченню важких металів, радіонуклідів Не завжди перешкоджає накопиченню радіонуклідів
Захист рослин від хвороб, шкідників й інших несприятливих факторів зовнішнього середовища Різко підвищує захисні сили рослин, у деяких випадках дозволяє повністю знизити використання традиційних пестицидів. Повністю вільний від насіння бур'янів, яєць гельмінтів, шкідливої мікрофлори і пригнічує процеси гниття Не має захисної дії. Містить велику кількість насіння бур'янових рослин, яйця гельмінтів, патогенну мікрофлору, шкідників. Азотні добрива знижують опірність рослин до хвороб
Вплив на фізико-хімічні властивості і біологічні властивості ґрунтів Відновлює родючість та захищає ґрунти від руйнівних факторів - ерозії, вимивання, заболочування Підтримує на середньому рівні за відсутності руйнівних чинників Сприяє руйнуванню гумусу, ґрунтів і гибелі корисної мікрофлори
Наявність специфічних речовин — біостимуляторів Вкрай широкий спектр, що не зустрічається ні в одному із відомих добрив (ауксини, гіберелліни, цитокініни) Зустрічаються ауксини і гіберелліни Тільки у спеціальних сумішах і в обмежених кількостях
Вологоутримуюча здатність Дуже висока вологоємність — до 70 % Средня — до 30 % Відсутня
Доза внесення на га із рівною наявністю поживних речовин Прив'язка до азоту, фосфору і калію діючої речовини 5–8 т Прив'язка до азоту, фосфору і калію діючої речовини 30–60 т Привязка до азоту 0,25–3 т, фосфору 0,15–0,2 т, калію 0,4–0,45 т за діючою речовиною
Частота внесень Основне внесення — 1 раз в 2–3 роки Щорічно Щорічно
Підвищення врожайності 15–30 % 10–20 % 10–30 %
Трудовитрати при внесенні на одиницю площі 0,1–0,2 0,8–1,2 0,1–0,2
Співвідношення вуглецю до азоту 20:1 25–30:1
Шкідливість при контактах Нешкідливий Неприємний запах, яйця гельмінтів Можливе виникнення легеневих, шкірних і алергічних захворювань